Nie ma dla mnie nic przyjemniejszego, niż wspólny posiłek zwieńczający dzień. Czasami trochę przemilczany odrobiną skrywanych niepowodzeń, innym razem wesoły i ekspresyjny. Zawsze jednak wspólny.
Nasz.
Poniżej przedstawiam przepis na zdrowy, smaczny i szybki obiad.
Potrzebujemy:
- brukselkę 200 g
- szparagi
- 4-5 pokrojonych w kostkę ziemniaków
-1 czerwoną cebulkę
- ulubione zioła ( ja użyłam oregano i bazylii)
- sól, pieprz
- kilka kropel octu balsamicznego i oliwy z oliwek
Kurczak (6-8 udek)
2 ząbki czosnku
1 kieliszek białego wina
1 mała łyż. suszonego rozmarynu
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kruczka marynuję w białym winie, czosnku i rozmarynie- sól i pieprz do smaku (odstawiam na ok godz. do lodówki)
Warzywa kroję na średniej wielkości kawałki, dodaję zioła, przyprawiam i mieszam z odrobiną octu i oliwy.
Przygotowuję dwa naczynia żaroodporne. W jednym układam kurczaka, na drugim warzywa.
Wkładam na 45 min do piekarnika rozgrzanego do 175 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz