poniedziałek, 16 lipca 2012

Zapiekane warzywa i kurczak w winie. Moja miłość przez kuchnię.

A raczej "Wielka miłość z kuchnią w tle".
Nie ma dla mnie nic przyjemniejszego, niż wspólny posiłek zwieńczający dzień. Czasami trochę przemilczany odrobiną skrywanych niepowodzeń, innym razem wesoły i ekspresyjny. Zawsze jednak wspólny.
Nasz.


Poniżej przedstawiam przepis na zdrowy, smaczny i szybki obiad.

Potrzebujemy:
- brukselkę 200 g
- szparagi
- 4-5 pokrojonych w kostkę ziemniaków
-1 czerwoną cebulkę
- ulubione zioła ( ja użyłam oregano i bazylii)
- sól, pieprz
- kilka kropel octu balsamicznego i oliwy z oliwek

Kurczak (6-8 udek)
2 ząbki czosnku
1 kieliszek białego wina
1 mała łyż. suszonego rozmarynu
sól i pieprz

Przygotowanie:

Kruczka marynuję w białym winie, czosnku i rozmarynie- sól i pieprz do smaku (odstawiam na ok godz. do lodówki)
Warzywa kroję na średniej wielkości kawałki, dodaję zioła, przyprawiam i mieszam z odrobiną octu i oliwy.

Przygotowuję dwa naczynia żaroodporne. W jednym układam kurczaka, na drugim warzywa.
Wkładam na 45 min do piekarnika rozgrzanego do 175 C.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz