piątek, 13 lipca 2012

Zielone risotto.

Potrzebujemy:

- 1l bulionu warzywnego
- 2 kieliszki białego wina
- 400 g ryżu risotto
- pierś z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 2 małe pory
- zielony groszek
- 3 ząbki czosnku
- suszoną pietruszkę
- sól, pieprz
- kilka kropel oliwy z oliwek



1. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wrzucamy pokrojoną w drobne kawałki pierś z kurczaka i czosnek. Gdy mięso się zarumieni dorzucamy posiekane pieczarki, groszek i por. Po ok 5 min dodajemy ryż - powinien się nieco zeszklić. Całość zalewamy winem, cały czas mieszając- do momentu gdy alkohol wyparuje.
2. Gdy ryż wchłonie wino stopniowo zaczynamy dodawać bulion- redukując gęstość dania.  Pamietajmy o nieustannym mieszaniu :) 
3. Po 30 minutach sprawdzamy czy ryż jest miękki ( jeżeli nie  dodajemy jeszcze trochę bulionu bądź wody i gotujemy dalej) w przypadku gdy wszystko spektakularnie się udało- doprawiamy risotto solą, pieprzem i posypujemy suszoną lub świeżą pietruszką!

Risotto jest gotowe do podania, a wino już otwarte.... ;) Smacznego.

Nie dodałam masła celowo-  mimo wszystko udało mi się uzyskać gładką i aksamitną konsystencję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz