czwartek, 5 lipca 2012

Imbirowy kuskus z pomidorami.

Kasza kuskus  i jej odsłona imbirowo- pomidorowa.
Bardzo lekka sałatka godna polecenia zawsze i wszędzie.


Składniki:

- 200 g kaszy kuskus
- 1 łyż suszonej, słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki soli
- małe opakowanie pomidorków koktailowych
- 1 czerwona cebula
- sok z połowy cytryny
- pietruszka
- kilka kropel octu balsamicznego

Przygotowanie:

1. Kaszę przesypujemy do miski, dodajemy 1 łyż. słodkiej papryki, 1/2 łyż. imbiru, 2 łyż. soli i zalewamy ok 2 szkl. wrzątku
2. W 2 naczyniu pokrojone pomidorki koktailowe mieszamy z octem balsamicznym.
3. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę i zalewamy sokiem z 1/2 cytryny
4. Gdy kasza spęcznieje, wchłaniając całą wodę dodajemy pozostałe składniki ( pomidory, cabulę)
Starannie mieszamy, by wszystkie smaki połączyły się w jeden spójny, doprawiamy.
Całość posypujemy pietruszką i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz