poniedziałek, 17 września 2012

Makaron ze szpinakiem i parmezanem.

Bardzo lubię połączenie świeżych , kruchych liści szpinaku i ostrego parmezanu.
Poniżej przedstawiam mój sposób na szybki, zdrowy i kojący zielenią obiad.



Składniki:

- dowolny makaron- ja użyłam szpinakowego
- podwójna pierś z kurczaka pokrojona w drobne kawałeczki
- 3 ząbki czosnku
- małe opakowanie tartego parmezanu
- świeży szpinak
- gałka muszkatołowa
- sok z cytryny
- pieprz i sól
- oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Gotujemy makaron. Na patelnie wlewamy kilka kropel oliwy i podsmażamy pierś z kurczaka. Gdy mięso zaczyna się rumienić dorzucamy posiekany czosnek. Po ok 2 minutach całość zalewamy ok 3/4 szkl wody z makaronu. Dodajemy poł opakowania parmezanu i mieszamy, do całkowitego roztopienia sera. Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W przypadku gdy bardzo zgęstnieję- dolewam odrobinę mleka.

Makaron po ugotowaniu dodajemy do sosu . Starannie wszystko ze sobą mieszamy, tak aby aromaty dobrze się przeniknęły. Na koniec dodajemy liście szpinaku, skropione wcześniej sokiem z cytryny.

Mieszam już tylko chwilę i podaję posypane tartym parmezanem. Lubię gdy szpinak zachowuje swoją kruchość- jeżeli ktoś woli miękki i podgotowany- wystarczy podgrzewać go dłużej z sosem i makaronem.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz