wtorek, 25 września 2012

Faszerowana pierś z kurczaka.

Taka mała alternatywa gdy kurczak zaczyna się nudzić. Sam pomysł na farsz stanowi spełnienie naszej chwilowej  zachcianki .
Ja , jako bazy użyłam papryki. Możemy sobie jednak pozwolić na dowolne warzywo, pieczarki, ser, zioła itp.

Mój przepis:

- rozbita na cienkie kawałki pierś z kurczaka ( jak na zwykłe kotlety)
- ser feta
- czerwona papryka
- drobno pokrojony czosnek
- czerwona cebula pokrojona w cienkie plasterki
- bazylia, oregano
- czerwona, wedzona papryka do posypania
- pieprz lub chilii do wyboru
- oliwa z oliwek- ja użyłam czosnkowej
- odrobina sosu sojowego

Przygotowanie:

Rozbite mięso dokładnie nacieramy przyprawami i czosnkiem. Środek polewamy odrobiną sosu sojowego. Na tak przygotowanym płacie mięsa układamy kilka pasków papryki, cebulę, odrobinę sera i zwijamy jak roladę.

Czynność powtarzamy w zależności od tego ile mięsa mamy.
Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym lub foremce. Posypujemy solą, suszoną papryką, ziołami. Skrapiamy oliwą z oliwek i zapiekamy przez ok 30 min w temp. 180 .C



Tak wyglądało przed pieczeniem:

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz