poniedziałek, 26 listopada 2012

Muffiny z szynką i mozzarellą.

Babeczki są bardzo dobra alternatywą na wykorzystanie pozostałości zalegających w lodówce.
Ograniczeniem jest jedynie nasza wyobraźnia i smak na jaki mamy ochotę. Wykonanie jest niezwykle łatwe, a efekt zadowoli wszystkich :)



Składniki:

- 2 szkl. mąki ( użyłam pełnoziarnistej) 
- 2 jajka
- drobno pokrojona szynka ok 200g
- drobno pokrojona mozzarella
- posiekane ciemne oliwki
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała posiekana cebula
- 1,5 łyż. proszku do pieczenia
- suszona bazylia
- sól, pieprz
- ok 1 szkl. mleka
- kilka łyżek oliwy z oliwek

Wykonanie:

W szklanym naczyniu łączymy wszystkie suche składniki. Dodajemy szynkę, ser, czosnek, oliwki i cebulę - delikatnie mieszając. W oddzielnej misce ubijamy jajka z mlekiem i oliwą, następnie łączymy z resztą. Doprawiamy i przekładamy do foremek. Pieczemy ok 20 min w temperaturze 200 C.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz