wtorek, 20 listopada 2012

Powidła malinowo - czekoladowe.

Kolor bordowy w tym sezonie jesiennym króluje nie tylko na wybiegach. Zagościł również w mojej kuchni. Rozpalił zmysły i pobudził apetyt na więcej.

Poniżej przedstawiam przepis na wyjątkowe powidła malinowo- czekoladowe. Świetny dodatek do pieczywa i deserów, jak również ciekawy pomysł na prezent. Swoim słodkim delikatnym i jednocześnie zdecydowanym smakiem oczarują każdego.



Na 2-3 słoiczki potrzebujemy:

- ok 1 kilogram malin
- 2/3 szkl. cukru
- 4 łyżki mocnego kakao
- aromat waniliowy

Przygotowanie:

1. Maliny przekładamy do garnka i dusimy na małym ogniu do czasu gdy puszczą sok. Kiedy całkowicie się rozgotują dodajemy kakao, cukier i  wanilię. Bardzo dokładnie mieszamy. Przekładamy do wyparzonych i suchych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.

Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz