czwartek, 13 grudnia 2012

Makaron, ser feta, czosnek i szpinak.

Szpinak jest świetnym składnikiem dobrze dobranej diety. Zawiera mało kalorii, ale mimo to naładowany jest witaminami i minerałami.  Częste spożywanie szpinaku sprzyja spadkowi wagi, nie powodując spadku energii. Zatem zawsze powinien gościć w naszej lodówce, a przede wszystkim na talerzu.

Jakie wartości odżywcze ma  szpinak?
To przede wszystkim bogate źródło witaminy K, A, C, B2, B6, magnezu, manganu, żelaza, wapnia, potasu i kwasu foliowego. Szpinak dostarczy nam również witaminy E, cynku, protein, fosforu, błonnika pokarmowego i miedzi. Dodatkowo zawiera również niacynę, selen i kwasy omega-3. Czego chcieć więcej?  - Sałatki!


 Składniki:

- ok 200 g ulubionego , ugotowanego makaronu
- 100 g sera feta (pokrojonego w drobną kostkę)
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 150 gram świeżych liści szpinaku
- 1 pierś z kurczaka ( ugotowana lub grillowana i pokrojona)
- 1/4 łyż.  gałki muszkatołowej
- 1-2 łyż. suszonej bazylii
- 2 łyż. oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- opcjonalnie parmezan do posypania

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i doprawiamy według uznania. Sałatka jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Warta polecenia na każdą okazję.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz