wtorek, 29 stycznia 2013

Ciato czekoladowe z nutą pomarańczy.


„Według pewnej teorii, czekolada spowalnia proces starzenia się. 
Nawet jeśli tak nie jest, czy warto ryzykować?”



 
Poniższy przepis jest idealny dla wielbicieli intensywnie czekoladowych i wilgotnych ciast.

Składniki:
- 2 tabliczki ciemnej czekolady
- 100g masła
- 1 szkl. mleka
- 2 szkl. mąki
- 1,5 szkl. cukru
- 1 łyż. esencji waniliowej
- 1,5 łyż. proszku do pieczenia
- 2 łyż. kakao
- 2 jajka
- starta skórka z pomarańczy

Przygotowanie:

Na małym ogniu podgrzewamy mleko z masłem i pokruszoną czekoladą. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą w jedną całość odstawiamy je do przestudzenia.

Do oddzielnego naczynia przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier, kakao, wanilię, skórkę z pomarańczy i jajka. Powoli dolewamy przestudzoną masę czekoladową delikatnie mieszając.
Pieczemy 70 minut w 160C.

Ciasto jest rewelacyjne. Polecam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz