„Według pewnej teorii, czekolada spowalnia proces starzenia się.
Nawet jeśli tak nie jest, czy warto ryzykować?”
Składniki:
- 2 tabliczki ciemnej czekolady
- 100g masła
- 1 szkl. mleka
- 2 szkl. mąki
- 1,5 szkl. cukru
- 1 łyż. esencji waniliowej
- 1,5 łyż. proszku do pieczenia
- 2 łyż. kakao
- 2 jajka
- starta skórka z pomarańczy
Przygotowanie:
Na małym ogniu podgrzewamy mleko z masłem i pokruszoną czekoladą. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą w jedną całość odstawiamy je do przestudzenia.
Do oddzielnego naczynia przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier, kakao, wanilię, skórkę z pomarańczy i jajka. Powoli dolewamy przestudzoną masę czekoladową delikatnie mieszając.
Pieczemy 70 minut w 160C.
Ciasto jest rewelacyjne. Polecam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz