niedziela, 28 października 2012

Krem z warzyw- czyli zupa bagienna.

Uwielbiam jesień z jej lekkim wyciszeniem wyczuwalnym w powietrzu. Kolory, którymi nas obdarza, próbując zrekompensować deszczowe i wietrzne dni. Bajeczne kosze pełne warzyw i owoców. Zapach domowych przetworów, ciepły sweter i ogień w kominku.

Jesienią trzeba zadbać o siebie szczególnie, gdyż bywa podstępna. Kusi pięknym słońcem, delikatnie muskając twarz mroźnym powietrzem.

Poniżej przedstawiam mój sposób na szybki krem z warzyw, który świetnie smakuję i cudownie rozgrzewa w chłodne dni.

Składniki:
- 2 brokuły
- 4 średnie ziemniaki
- 1 cebulka
- 2 marchewki
- 1 ząbek czosnku

Przyprawy:
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- suszona bazylia
- sos sojowy ( by zredukować ilość soli i nadać ciekawy aromat)
Przygotowanie:

Wszystkie składniki kroję na drobne kawał i wrzucam do jednego garnka. Zalewam wodą ok 3/4l i gotują przez 30 min- do czasu, gdy warzywa będą miękkie. Następnię doprawiam, solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej, suszoną bazylią, sosem sojowym i miksuje blenderem na gładki krem.
Podaję na ciepło.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz