wtorek, 19 czerwca 2012

Ziołowe bułeczki z cebulą i pieczarkami.



1.Ciasto:

- 2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. letniego mleka
- 2 łyż. suchych drożdży
- 1 łyż. cukru
- 20 g miękkiego masła
- 1 jajo
- 2 łyż. bazylii/ zioł prowansalskich
- szczypta soli
- 1 żółtko do posmarowania

2.Farsz:

- 200 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- odrobina oliwy z oliwek
- 2 łyż. suszonej pietruszki ( opcjonalnie)
Wszystko siekamy i lekko podsmażamy.

Przygotowanie:

- Ze składników w pkt.1 zagniatamy ciasto i odstawiamy na ok. 1, 5 h do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu rozwałkowujemy je na duży prostokat o grubości ok 1 cm.
- Na rozwałkowane ciasto nakładamy przygotowany farsz ( posypałam dodatkowo startą mozzarellą)
- Całość zawijamy w roladę i kroimy na równe części ( ok 10 plastrów)
- Bułeczki układamy na blaszce i odstawiamy na ok 30 min.
- Po wskazanym czasie górną część bułeczek smarujemy żółtkiem i pieczemy ok 20 min w temp. w 200o C.

Polecam.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz