czwartek, 29 marca 2012

Domowe pieczywo. Bułeczki z bazylią.

Bardzo szybki sposób na zrobienie domowego pieczywa.
Efekt jest zaskakujący- zapach i smak również :)




Składniki:

- 3,5 szkl. mąki - ja użyłam pełnoziarnistej
- 1 szkl. letniego mleka
- mała paczka drożczy 7g
- jedno jajko + (zółtko do posmarowania)
- bazylia

1. Mąkę mieszamy z drożdżami dodajemy jajko i mleko- wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy.
2. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia  na ok 30 min.
3. Ciasto porcjujemy na na okrągłe części- ponownie odstawiamy do wyrośnięcia- ok 30 min.
4. Bułeczki smarujemy żółtkiem i pieczemy 20 min w 180 C.
-

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz