środa, 20 lutego 2013

Sernik kawowo- waniliowy.

Czasami smaki odzwierciedlają charakter przeżywanych emocji. Waniliowa, zachowawcza słodycz, przełamana nutą gorzkiej i stanowczej, czarnej kawy. Tak smakuje życie i ostatnio mój świat. Mimo wszystko to zestaw idealny. Połączenie celowe i przemyślane-  uwodzące smakiem.






Składniki: 

- 750 g sera
- 3 jajka
- 2/3 szkl.brązowego cukru
- 1/2 łyż. cynamonu
- 2 łyż. mąki
- 1,5 łyż. esencji waniliowej
- 150 ml espresso
- gorzka roztopiona czekolada do dekoracji ( wedle uznania)
Sposób przygotowania:

Do naczynia przekładamy ser. Dodajemy jajka, wanilię, przestudzoną kawę i cukier. Przez ok 5 min dokładnie wszystko miksujemy, jednocześnie napowietrzając masę. Przelewamy do tortownicy ( średnica ok 20 cm). Pieczemy w kąpieli wodnej, 80-90 min w temp. 170 C (do momentu, gdy wierzch się zarumieni) .
Ciasto pozostawimy w piekarniku, do czasu gdy lekko przestygnie.
Smacznego.

Inspiracje. kotlet.tv

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz